Säg hej till Sheila Holmes, forskaren som studerar djur och skogar på Madagaskar. Hon blev kär i landet redan när hon gick i sjätte klass och hennes lärare visade ett bildspel. På Madagaskar är människor beroende av skogen för att klara sin försörjning; mat, mediciner, byggmaterial och ved är viktiga skogsbaserade resurser. Men skogarna på Madagaskar minskar snabbt.
– Skogen är helt avgörande för en hållbar utveckling och nyckeln är att se till att den fortfarande finns kvar för att användas i framtiden, säger Sheila.
Utmaningen, enligt Sheila, är att hitta sätt att öka antalet träd och nå de globala målen, stödja biologisk mångfald, människors försörjning och lagring av kol. Hon menar att det finns problem med varje modell, men för att kunna skapa ett hållbart brukande är det nödvändigt att vi återplanterar skogar efter att vi huggit ned dem. Här i Sverige är det kanske något vi tar för givet, men på många andra platser runtom i världen är det faktiskt mindre vanligt än vad man kan tro.

Hooked på Madagaskar
– Jag växte upp i Kanada och bestämde mig redan i sexan att jag ville åka till Madagaskar. Skolan visade ett bildspel om Madagaskar, och jag kände direkt att jag var tvungen att åka dit för få uppleva alla dessa saker. Jag pluggade ekologi och åkte dit för att göra lite fältarbete, och jag blev helt hooked av Madagaskar. Det är en mycket speciell plats med en biologisk mångfald som är helt fantastisk.

Vikten av fröspridande djur
Sheilas arbete går ut på att koordinera olika globala mål. Hon och hennes kollegor upptäcker ofta att om de bara fokuserar på ett utvecklingsmål så missar de många möjligheter. De funderar på om det finns något sätt där de kan plantera träd och inte bara hjälpa till att mildra klimatförändringarna, utan även förbättra den biologiska mångfalden.
– Jag är ekolog. Jag hjälper återplanteringsprogram genom att övervaka deras återplanteringsområden för att se om de håller på att bli fungerande ekosystem. Mitt arbete handlar inte bara om träd, utan om skogar som hela ekosystem. Jag fokuserar särskilt på vilken roll fröspridande djur spelar och hur de kan bidra till att förbättra biologisk mångfald, kollagring och bidra till mänskliga försörjningsbehov. Det är bara möjligt om områden planteras på ett sätt som lockar och/eller stödjer dessa fröspridande djur, avslutar Sheila Holmes.
Mer skog återplanteras
Under de senaste åren har stora globala klimatsatsningar genomförts. De har bidragit till att mer skog återplanterats. Madagaskar har lovat att återställa fyra miljoner hektar skog, vilket nästan är lika stort som Danmark, och ska under kommande tio år plantera massor av träd.



Sheilas tips till dig som vill göra världen lite bättre
- Kom ihåg att stora förändringar tar lång tid, och att de nödvändigtvis inte är viktigare än små förändringar.
- Fokusera på vad som är hanterbart och vad som betyder något för dig.
- Verklig passion för ett ämne kommer att locka fler människor och leda till större förändringar.
- Håll ut! Människor och system förändras sällan lätt, men om du brinner för den förändring du vill göra är det värt att fortsätta försöka.
- Glöm inte att lägga märke till när förändringar börjar ske, även om det bara är ett litet skifte.